Extension – Carlton on Trent

PROJECT BRIEF

Project 1 – 2010

Our clients wanted to enhance their existing kitchen to achieve a family orientated Kitchen-dining area. Their brief was quite defined, with the emphasis on kitchen layout and to ensure that the extension would fit into context, blending in with the rest of the house and neighbouring properties.

Initially we had to formulate a layout that would incorporate the clients existing AGA range cooker, the desire for a walk-in pantry and island unit. The extension created a classic vaulted ceiling over the dining area to create a large open space using existing features from the property to maintain the characteristics throughout.  Most importantly it achieved it’s goal in giving the family a space in which to prepare food, eat and socialize; together.

This project was recognized by Nottinghamshire building preservation trust and was shortlisted for the Harry Johnson Award 2010.

Project 2 – 2012

In Autumn 2012, our Clients got back in contact as they had decided to make some internal alterations to create a family/media room to the rear of the property and library located centrally.

As a result of minimal alternations to internal walls, relocation of window and doors this has transformed the sewing room and small family room into a spacious family/media room with a unique library adjacent.

Additionally, they decided to split their un-used garage into two sections for a gym and music room with a small extension to the rear to accommodate a new store and kennel for the family dog.

The gym was located at the front, we retained the existing window and replaced the garage door with French doors and sidelights to maximize natural light into the gym space. The music room was located in the middle, soundproofed with acoustic boarding and a small store and dog kennel to the rear in the small extension.

For both parts of the project there were size restrictions therefore we needed to maximize internal areas to achieve full potential of the required spaces. Various feasibility studies and concepts were produced to finalize the design.